Nu har vi chansen. Ta den!

Imorgon, onsdagen den 28 mars, röstar riksdagen om amnesti för ensamkommande unga som har varit i Sverige i mer än ett år. För oss som kämpar för dessa ungdomar och för de ensamkommande är detta av uppenbara anledningar en livsavgörande dag. För många andra är det en vanlig onsdag som vilken annan.

När ungdomarna var på väg hit över Europa utlovade vår statsminister stöd och ett Sverige som inte bygger murar. Det regeringen istället har erbjudit är en rättsosäker process, en myndighet som faller ihop av pressen att leverera undermåliga beslut och lagar som omöjliggör för ungdomar att stanna. Får de stanna är det på nåder med tillfälliga uppehållstillstånd som ska villkoras, inte på asylskäl, utan på ungdomarnas ålder eller förmåga att utbilda sig. Möjligheten att få återförenas med sin familj är närmast obefintlig och människor blir flyttade kors och tvärs över Sverige med motiveringen att ”så ser det ut”. Sverige använder även en rättsosäker metod för att bedöma ålder som kan det ingen annan klarar: att fastställa åldern med en exakt dag. Man ändrar födelsedatum på ett papper och vips har du en vuxen människa du kan skicka till ett förvar i Åstorp i ett par månader tills ett plan är redo att släppa av hen i ett av världens farligaste länder.

©foto: Rebecca Hermansson

Vi har ett unikt läge i Sverige idag då vi har en stor grupp människor, bland annat rörelser som #vistårinteut och Ung i Sverige, som kämpar för att ge ensamkommande stöd och återställa ordningen i vårt land. Vi har en regering som är tyst och vi har en grupp ungdomar som fruktar för sina liv. Vad är det för människor vi skapar genom att låta de leva i limbo? Trasiga ungdomar som hotas med utvisning till världens farligaste länder, utmattade värdfamiljer och aktivister som dagligen gör mer än vad som borde begäras av en medmänniska.

Refugees Welcome Sverige bildades 2015 då vi stod på centralstationer och båtterminaler runtom i Sverige och tog emot människor som lämnat allt för att överleva och hitta en trygg plats. Vi har sedan dess, tillsammans med andra föreningar, frivilliga och nätverk, fortsatt vårt arbete genom att bland annat driva frågan om amnesti för ensamkommande och att den skärpta asyllagen ska skrotas.

Vi kommer fortsätta vara en röst för de som inte får komma till tals och vi kommer fortsätta driva frågan om ett mer humant samhälle för de i behov av skydd.

Dagens omröstning

I Flyktingkonventionen slås fast att ”en person som känner en välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse i sitt hemland på grund […]